dimecres, 5 de desembre del 2012

Qui malgasta?

 Alcañiz és una població de poc més de 16.000 habitants situada a la comarca del Bajo Aragón a Teruel. Per aquest exercici de 2012 es va aprovar un pressupost de 18 milions d’euros. L’any 2010 es va inaugurar el Centro Joven, que es va construir sota els torricons de l’antiga muralla damunt del curs del riu Guadalope. Com bé es pot llegir als retalls de la notícia apareguda al diari La Comarca del dia 30 de novembre d’enguany, va costar 700.000 € més 70.000 € d’equipaments; necessitava 220.000 € anuals –un 1,22% del pressupost– pel seu manteniment i va ser tancat el passat mes de gener perquè només havia assolit d’irrisòria xifra de 15 socis. Per acabar-ho d’adobar, les humitats s’han anat menjant les instal·lacions i ara es requereix una inversió de 120.000 € per a reparar-les –un 0,7% del pressupost–. Impressionant. Un cost de conjunt monumental per a una instal·lació que no ha servit absolutament per a res, que no ha estat acceptada pels seus possibles usuaris i que la seva sola situació comporta greus problemes de manteniment. Aquesta mòmia va ser finançada pel famós Plan E de Zapatero, és a dir amb els diners de tots els contribuents.
De veritat que costa d’entendre com una administració pública es pot permetre un desastre com aquest i que cap dels seus responsables en prengui la responsabilitat, que cap llei exigeixi explicacions al malbaratament de tants i tants diners. Amb tot això, quina part n’hem pagat els catalans, tenint en compte les sostraccions en impostos que se’ns han aplicat un any rere l’altre?
No es pot entendre que Alcañiz es pugui gastar 220.000 € l’any mantenint aquesta parida mentre les institucions, organitzacions i escoles, públiques i privades, han de suportar retallades draconianes, injustes provocades precisament per dilapidar el treball de tots.
Per si no fos tot prou penós, resulta que al local li van posar el gloriós nom de “el Ninfeo”, “monumento consagrado a las ninfas, especialmente a las fuentes”. Valga’m Déu!