dilluns, 15 d’agost del 2016

Dubte raonable

Fotografia apareguda al diari ARA del 13 d'agost de 2016.
Aquesta fotografia porta el peu següent: “Un miner colombià sortint d’una mina al poble de Segovia. Situada a 240 quilòmetres de Medellín, al nord-est d’Antioquia, la localitat ha arribat a produir fins a un 20% de l’or de tot el país. Diego Ibarra Sánchez / Memo”. Il·lustra un article escrit per Ethel Bonet sobre els problemes del miners colombians que treballen en mines d’on s’extreu or. No dubto de les paraules de la periodista, però sí de la fotografia.
I em fixo amb diversos detalls. L’home que sembla sortir de la mina figura que és un miner, però va amb motxilla, un rellotge que no sembla barat i un aspecte més que saludable. Però el que em crida més l’atenció és la vegetació que pobla lliurement l’entrada de la mina. Si és una explotació activa, és molt rar que el pas dels obrers no hagi esborrat d’un lloc tan transitat qualsevol rastre de plantes i arbustos. En definitiva, em fa l’efecte de veure més un espeleòleg aficionat fent una visita a una mina abandonada, que no pas un miner sortint de treballar a la recerca d’or.
No afirmo que la fotografia s’hagi posat per falta de material original, però ja dic: és un dubte raonable. Potser és l’abúlia de l’estiu?