divendres, 10 de maig de 2013

La cuina altra vegada

L’entrevista que fa Lourdes López al xef Jordi Cruz (La Vanguardia digital, 10/05/2013) és per sucar-hi pa. La primera pregunta ja predisposa a l’anàlisi: “Creu, com apunten altres cuiners, que el país no aprofita prou aquest gran actiu (la cuina catalana) per potenciar-nos i sortir de la crisi?”. Sortir del merder per la porta de la cuina? La paràbola no està malament: sona a tocata i fuga. El bon xef, naturalment, hi està d’acord i ho rebla dient que no es recolza prou aquesta activitat. No voldria pas fer demagògia, però de veres que em costa capir com es pot arreglar la situació actual a base de menús. I com que suposo que entrevistat i entrevistadora parlen de la cuina de les estrelles encara entenc menys com es té la barra de demanar més recolzament. Quan un sector parla de “ser recolzat” és per a evitar parlar de diners, una paraula massa plebea, i no veig com hauríem de dedicar recursos públics a promocionar una activitat dedicada al luxe, un luxe reservat a poquets perquè un menú a 165 € ha de donar per a molt. I si no és així, que s’ho facin mirar perquè el què necessiten és un bon administrador, no pas “ser recolzat”.