dimarts, 24 de gener del 2012

Bocca di leone


Avui he sentit per TV3 la Montserrat Comas, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona, expresidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, parlar de les cinc morts de dones que s’han produït aquest gener. El seu discurs m’ha semblat prou enraonat i coherent a l’hora d’enfocar un tema tant greu. Ha arribat un moment però, en que ha comparat aquesta violència amb la que ha exercit ETA, en el sentit de la repercussió que té als mitjans i entre la societat. Per això ha demanat la “col·laboració i la implicació de tota la societat” per tal d’aturar aquesta xacra. Podríem discutir si la comparació entre ambdues formes de violència són comparables o no, però el què m’impulsa a escriure aquestes ratlles és l’apel·lació que fa a la corresponsabilitat ciutadana.
Quan l’administració no és capaç, ni amb el patrimoni de la violència, acabar amb algun problema d’ordre es dirigeix als administrats per tal de que l’ajudi. La impotència de l’administració provoca les crides de la classe política: tots ens hem d’implicar, denunciar... Quan l’administració no pot, vol convertir-nos a tots en policies del veí. No hi puc estar en més desacord, ningú no és el guardià dels seus conciutadans. A la Venècia dels dux hi havia una mena de bústies anomenades  “bocca di leone”. Els venecians que consideraven que algun ciutadà havia comès un delicte, podien escriure-ho en un paperet i dipositar-lo dins la “bocca” i el “leone” ja s’encarregava de mossegar. El poder havia convertit a tothom en policia i, en nom d’aquestes delacions, es van cometre un nombre elevadíssim d’injustícies a causa de falses denúncies. Que l’home em fa el salt, el denuncio per robatori; que el veí no em deixa viure, l’acuso de robatori; i així anar fent. Com que les denúncies eren anònimes, com ara internet, no hi havia perill de veure’s emmerdat en casos de fals testimoni, insults o difamació. Avui, si hi afegim que un home acusat de violència de gènere és immediatament detingut i considerat culpable fins que es demostri el contrari, entendrem que un hom hagi d’anar amb molt de compte a l’hora de fer segons quines insinuacions.
Hi ha dos principis que provoquen el rebuig instintiu a la col·laboració amb els cossos repressius. Primer: la col·laboració està en proporció indirecta al control que l’administració exerceix sobre la ciutadania; a més control, menys col·laboració. Segon: la col·laboració és directament proporcional a la confiança que inspira la llei –policia, jutges, fiscals...–  al ciutadà. Amb lleis cada vegada més restrictives i amb col·lectius tan discutits, com són mossos i judicatura, encara es pretén la col·laboració del poble. Em sembla francament excessiu.
Les “bocca di leone” van acabar essent elements de control dels propis ciutadans en benefici d’una pretesa “sicurezza della Repubblica”, per descomptat “sereníssima”.