dilluns, 9 de gener del 2012

De privilegis i responsabilitats

En Pere té 45 anys i és venedor lliure de licors i begudes. Viu de la comissió d’un ofici que va haver d’acceptar en quedar-se sense feina al taller on, des de feia 18 anys, havia fet de torner mecànic. No li agrada ni vendre ni el que ven, però s’ha de viure. El mes que fa bon calaix cobra uns 2.000 €. Ha de descomptar-ne la quota d’autònom, les despeses de viatge i els impostos corresponents. Net i pelat, li queden uns 1.100 €, amb els que ha de mantenir la seva dona i dos fills, un dels quals estudia a la UPC.
No pot desprendre’s ni canviar el tronat cotxe que té: és la seva eina de treball. Com que és vell, ha d’anar sovint al mecànic i pagar unes factures que, en el moment en què es produeixen, fan trontollar l’economia familiar. En Pere no du a reparar els seus electrodomèstics: ja fa anys que se’ls arregla ell mateix; la seva dona sargeix la roba i fins i tot encola soles de sabata. Ella, malgrat que és mestra, ara fa feines a casa: munta peces de plàstic i cobra en negre, perquè sinó el poc que guanya es quedaria en res. Ja fa anys que no van de vacances perquè no en tenen, i si en tinguessin no seria possible de marxar: han renunciat a moltes coses per a poder pagar la universitat dels fills. Ni en Pere ni la Roser no han tingut mai mitja hora per a esmorzar, no gasten en bars perquè un tallat cada dia són 70 € al mes que guarden per imprevistos. Gimnàs? Què és això? No els cal “passejar”. En Pere camina del cotxe fins a casa del client perquè no sempre es pot aparcar a prop; la Roser du la feina feta a peu, malgrat que l’empresa és al polígon i li cal mitja hora d’anar i mitja de tornar. De parking no en tenen: el cotxe sempre ha dormit al carrer. Ja fa anys que van haver de disposar d’un pla d’estalvi  per fer front a una mala temporada: en Pere va patir una pneumònia que el va tenir més de dos mesos sense ingressos.
En Pere i la Roser, malgrat els revessos, no es queixen perquè han renunciat a molt per a obtenir més. Així, prefereixen que els fills estudiïn que no pas anar al restaurant. I la renúncia no és sacrifici per ells, perquè es guanyen el que es gasten i coneixen el valor de les seves decisions, un valor que no és en diners sinó que es basa en la satisfacció de merèixer el fruit del què s’ha sembrat.
La meva dona cobra per pagament delegat i, malgrat participar de les retallades de sou, no té ni de lluny la garantia de la feina assegurada. O sigui que, d’una manera o d’una altra, també contribueixo a fer viable el país. I no ens queixem! Miro enllà de la meva petita realitat i veig gent que les passen molt pitjor que nosaltres, com el Pere i la Roser, i penso que persones com el Jordi Giménez Cabrillana (La Vanguardia, 8-XII-2012) no ens ajuden gens. Crec que els funcionaris són certament privilegiats per no haver de pensar en guanyar-se cada dia, no ja el sou, sinó el lloc de treball. Jo, que sóc autònom com el Pere, tampoc em queixo amic Jordi, tampoc em queixo.