divendres, 24 de febrer del 2012

Maradona versus Alicia

A La Vanguardia d’ahir, 24 de febrer de 2012, el Màrius Carol escriu sobre Maradona i diu: “Maradona no sap estar callat. És incapaç de resistir-se a deixar anar qualsevol ocurrència davant un micròfon. Necessita la notorietat imperiosament. La seva carrera està sembrada de frases desenraonades, unes de divertides, altres d’ofensives, unes terceres d’absurdes”. Si en el lloc on diu Maradona hi posem Alicia (Sánchez-Camacho) podrem comprovar com la frase conserva el seu sentit.
Ja fa dies que la veu histriònica de l’Alicia em ressona orelles endins: s’ha cregut que és la presidenta de la Generalitat a l’ombra i s’enfada i remuga quan algú belluga alguna cosa al país sense el seu permís. A mi em sembla que s’equivoca i que, envalentida per uns resultats conjunturals, pensa que ara sí que sí, que convertirà Catalunya en el que vol el PP: una sucursal pagadora de Madrid, callada, contenta, folklòrica i sempre disposada a deixar-se fer. Ella doblegarà, com els agrada dir als messetaris, la mesella Catalunya. Potser és la vanitat, com diu el President Pujol, el que la perd. També la vanitat, i també l’ambició política. Se li nota quan va a Madrid i es passeja entre ministres amb el seu somriure esperpèntic, lluint una imatge que, a voltes, li dona un aire de ravalera.
L’Alicia s’equivoca, tanmateix, en dues coses. Com d’altres unionistes, només usa el seu escó al Parlament com a aparador per mostrar-se a la política espanyola en postures diverses que a voltes, i com diu en Màrius, són desenraonades o ofensives. Com quan assalta Òmnium Cultural: és desenraonada perquè l’entitat està poc subvencionada i viu majorment de les aportacions dels socis; és ofensiva perquè sap que toca la fibra de molts patriotes. Tot però li dóna punts a Espanya. En definitiva, un escó per l’Alicia, i per extensió a qualsevol altre unionista, és perdre un treballador per Catalunya. D’altra banda, l’erra en pensar que pot peperitzar Catalunya. Aquest és un país de pensament ocult, amb una arrel molt enfonsada a la terra, que no paga traïdors i que, a la llarga, sempre acaba passant factura a l’actitud doble, a l’actitud caragirada.
El pensament català rebrota sempre i sobreviu als seus il·lusos enterradors”, va escriure Francesc Pujols. Apunti-s’ho, Alicia, i, en la profunditat de la seva neurona, pregunti’s si no l’estarà cagant.