diumenge, 4 de març del 2018

La culpa va ser dels italians, clar


Dos bombarders Savoia SM-79 "Sparviero" com els que van bombardejar Alcanyís. Historiaragon.
En el meu pelegrinatge per diaris espanyols –reconec que és un costum masoquista– llegeixo el següent titular: “Unánime homenaje al 80º aniversario del bombardeo de Alcañiz”, i el subtítol: “El 3 de marzo de 1938 más de 500 personas perdieron la vida por las bombas de los italianos”. Encara que al cos de l’article diu que van ser “catorce aviones de la Aviación Legionaria Italiana, al servicio del ejército de Franco”, no deixa de ser simptomàtic que les bombes fossin dels italians.
Observo que la dreta franquista fa cada vegada més culpables “reals” els seus antics aliats italians i la legió Còndor de milers de morts en bombardejos de la guerra civil, espolsant-se la responsabilitat darrera: la de qui dóna l’ordre. Que les bombes fossin llançades per uns o altres no altera la tragèdia, en aquest cas de la ciutat d’Alcanyís. El seu alcalde, del PP, ha participat en l'homenatge “unánime” segurament convençut de que les coses van succeir així perquè quatre aviadors borratxos, vinguts per casualitat de l’Itàlia del Duce, van vomitar la càrrega mortal empesos, com si la pixera els oprimís la bufeta, pel pes del baix ventre.
És certament indignant que titulars com aquest apareguin en mitjans del segle XXI i que encara calgui recordar als desmemoriats que la culpa té nom i cognoms: Francisco Franco Bahamonde, Caudillo de España por la gracia de Diós. I prou.