dimarts, 26 de gener del 2010

La gota malaia

Assistim durant aquests dies a la típica gota malaia periodística.
No sé quantes pàgines deu tenir el sumari dels incendis d'Horta de sant Joan que la jutgessa de Gandesa ha fet públic. De fet no l'he vist, i si sabés on trobar-lo me'l llegiria. No n'he llegit mai cap de sumari, però imagino que no deu ser fàcil perquè el llenguatge judicial tendeix a ser críptic i endogàmic.
Potser és per això que ara els mitjans, tots els mitjans, es dediquen a servir-nos cada dia un capítol de l'informe, com si fos una telenovel·la. Així tenim titulars per dies.
La pressa i l'immediatesa informativa així ho exigeixen, però el sofert lector-oïdor-visionador ha de fer un esforç de síntesi i recopilació diària espectacular. Ens cal prendre nota un dia rere l'altre i, al final, quan tot hagi acabat, fer un darrer esforç titànic per arribar a tenir una bona visió de tot plegat.
No sé si és realment aquesta la fórmula ideal d'informar: oferir porcions petites d'un tot molt gran que solen donar visions esbiaixades o limitades.
Demanar un esforç als professionals per oferir-nos les informacions amb una visió global és massa? O potser, per manca de titulars, allarguem tant com es pot una notícia atomitzant-la tant que es fa incomprensible?
Crec que els mateixos afectats ho agrairíem.

jaume molsosa