Per una d’aquelles casualitats casuals, ensopego amb el
programa Divendres de TV3, que aquesta
setmana fan des de Folgueroles. Veig un xicot que explica que cria aviram
ecològica i una xicota que ens presenta, atenció, un galliner urbà. Res a dir:
tothom publicita el què té per a vendre. Al costat hi veig na Núria Coll, a qui
aprecio especialment perquè pretén que tots mengem molt i molt sa, tant sa que
a voltes més ens valdria no menjar. Mirem les dues fotografies, que no són
altra cosa que una captures de pantalla del vídeo del programa, penjat a la web
de TV3. A la de l’esquerra, sempre segons na Coll, es poden llegir les
condicions que s’exigeixen perquè una gallina o dindi, siguin considerats
ecològics. Entre elles, es pot llegir
que cada animal hauria de disposar de 4 m2 d’espai, que ja és més del
que disposen alguns humans. Bé, molt bé. Després, na Coll ens canta les
excel·lències d’un galliner urbà, fet amb fusta reciclada naturalment, on s’hi
encabeixen tres formoses gallines. Vistes les proporcions de la baluerna, no
crec que faci més de 3 m2, que dividit per les tres ocupants ens
dona que toca a 1 m2 per cresta. Però, no havíem quedat que calien 4
m2 per fer feliç una gallina? Ai, ai, ai, que em sembla que hem
patinat, benvolguda Coll...
flagel de periodistes i mitjans; tralla de polítics, martell d'hipòcrites i mentiders; fornal d'idees emprenyadores... el poema.