dijous, 21 de novembre del 2019

Proporcionalitat (espanyola)

Imatge de Norbert Feher apareguda a l'edició digital
del diari ABC.

Llegeixo a La Comarca digital (enllaç a l’article), diari editat a Alcanyís, que avui es jutjaran quatre persones per “haber publicado en las redes sociales mensajes ofensivos hacia la Guardia Civil” i que les acusacions els demanen “penas de hasta 4 años de prisión, multas de casi  11.000 euros e indemnizaciones a cada familiar de los agentes fallecidos de hasta 7.000 euros”.
Explico els antecedents, breument, perquè s’entengui tot plegat. Un sonat pervers i antisocial, l’exmilitar serbi Norbert Feher a qui anomenen Igor ‘el ruso’, va matar dos guardiacivils i un pagès que els acompanyava prop d’un maset a Andorra (Terol). Tres dones i un home van piular diferents comentaris que van ofendre algun sindicat de la benemèrita i ara s’asseuen al banc dels acusats per “haber cometido delitos de odio y de injurias graves contra la Guardia Civil”. Les tres dones s’han penedit dels seus escrits i el tercer –català d’Olesa de Montserrat– es limita a dir que no anava per aquest cas particular, sinó per les actuacions d’aquest cos en general. Per cert, Felip Segura, el noi d’Olesa ha anat al judici “respaldado en la calle por una treintena de vecinos de su pueblo”.
Quatre anys de presó per insultar? Potser pel que ni tan sols era un insult, sinó un comentari desagradable i reprovable, ben cert, però quatre anys i multes elevades per unes paraules? Amb tota franquesa això és un despropòsit, sobretot si ho comparem amb el delicte que durant 10 anys –10 anys!– dos Presidents de la Junta de Andalucía, i una llopada de lladres de camí ral, van perpetrar sense vergonya. 700 milions €, es van petejar per la cara, diners públics, de tots els ciutadans guanyats treballant. Per a aquests penques 6 anys i inhabilitacions. Unes inhabilitacions, a més, extemporànies perquè els pàjarus estan ben jubilats.
Si d’això, d’aquesta excrescència, en volen dir justícia, doncs molt bé, però un insult que no afecta més enllà d’unes quantes persones, tingui una pena incomparable amb el mal que ha pogut causar l’espoli de tal quantitat de diners, jo en dic una caca.