divendres, 20 d’octubre del 2017

Què tems, Europa?

El temor d’Europa no està en, com va expressar el pobret del J.C. Juncker, si la independència catalana seria un efecte crida per altres regions. Ni a mitjà termini hi ha al continent cap d’elles amb una força i una persistència com la de Catalunya. La meva experiència bretona, per exemple, em diu que allà d’independentistes no n’hi més d’unes desenes i que la seva activitat és mínima. I així altres casos possibles com Còrsega, Flandes i molt menys la Catalunya Nord, on la dreta domina de forma aclaparadora.
A Europa, i menys a Espanya, ningú no n’ha parlat públicament del veritable terror que omple les presidències, els ministeris d’economia i el Banc Central Europeu. Malgrat els esforços del govern de Rajoy per assegurar que el país no ha estat rescatat, el cert és que es va resoldre la situació de fallida amb compres ingents i massives de deute espanyol per part de tots els països del club europeu. Tots saben molt i molt bé que la caiguda espanyola arrossegaria tot el sistema econòmic de la Unió, sacsejaria els fonaments de l’Euro i posaria en escac tota la mamella estructural de la comissió, el parlament i altres menjadores creades amb diners fàcils. No solament això: la vella, i tronada, guàrdia política europea veuria perillar els seus escons i prebendes i es trobarien en la impossibilitat de seguir defensant els seus postulats d’ordre i unitat. La pròpia caiguda de la Unió demostraria que lligar la societat a la força no és positiu, que la unió per la unió no sempre és bona, que la unió ha de ser entre iguals.
Aquest deute enorme d’España ha estat el gran error d’Europa. De la mateixa manera que s’hauria d’haver permès caure bancs, s’haurien d’haver deixat caure països i fer neteja de tots aquells que havien vist en la UE la gran popa per pagar els seus excessos, estafes i corrupteles. Un greu error que se’ls ha girat en contra doblement. D’una banda, disposen de menys recursos i de l’altra permet a pirates com Rajoy fer un xantatge molt potent: o recolzeu les meves polítiques autoritàries o suspenc pagaments. I no és broma, perquè si Catalunya se separés de forma no amistosa, el Reino es quedaria amb tot el deute i solament el 80% dels recursos per pagar-lo. Europa no es pot permetre una “quita” del 20%. D’aquí la diarrea que la Merkel i Macron, principals creditors de l’Espanya imperial, han arreplegat els darrers dies, d’aquí el recolzament i els somriures forçats.

Aquesta però també és la fortalesa catalana, el gran trumfo que hem de jugar sí o sí. Nosaltres no tenim la clau de la caixa, però si l’aixeta per omplir-la i no ens en queda altra que tancar-la. Aturem el país de veres només una setmana; tanquem les fronteres a base de tractors i carros si cal; barrem les mercaderies als ports i aeroports; tallem els accessos a les capitals econòmiques i polítiques catalanes; suspenem tota l’activitat bancària. Tanquem empreses i tallers amb vagues i lockouts; aturem el transport. Tindrà un cost elevat per a nosaltres, és ben cert, però per a España es veurà multiplicat per 100, tant en la plana política com en l’econòmica. Només cal imaginar en els milions d’euros que es deixarien de traspassar a la resta de comunitats, perquè pels catalans la pela és la pela, però pels andalusos, els extremenys, els asturians o els gallecs també. La pressió i les conseqüències serien formidables: la prima de risc espanyola desbocada a l’alça i els interessos de demora corrent com el coiot, sí que serien un abisme insondable. I nosaltres ens en sortirem de la sotragada però Espanya sense nosaltres no, i ho saben. Nosaltres som resilients, resistents, persistents, ho hem demostrat durant més de 300 anys. Per tant, aquell “jo no tinc por” s’ha de dur a la pràctica, no solament amb grans manifestacions –que a Madrid els fan pessigolles i prou– sinó amb accions que els forcin a negociar, i a Europa també, la República catalana. Perquè els hi van la pell i el panís. S’ha acabat el temps del seny.