divendres, 4 de maig del 2012

Sobre els títols als diaris


El títol d’un article al diari sol ser un resum molt compacte del què diu el contingut. Moltes vegades indueix a llegir-lo amb deteniment, o a no fer-ho ni que et matin. A voltes depèn de l’hàbit del lector: molts llegeixen solament el títol i amb això es queden. Així, la tria del títol es converteix en un element important i del qual cal tenir una cura especial.
No em sembla que el subtítol del que publica Ana Macpherson a La Vanguardia d’ahir, 3 de maig de 2012, sigui el més adequat. No és cert el 30% de les joves de 19 anys estiguin condemnades a patir un càncer de coll uterí; ni tan sols és cert que la infecció pel papil·loma provoqui necessàriament aquesta mena de tumor. Un dels autors d’un informe publicat recentment, Xavier Castellsagué, expert en infeccions i epidemiologia del càncer, es va fer un tip de repetir ahir, per la ràdio i la TV, que més de 90% de les infeccions per papil·loma es resolen per sí soles.
Entenc que aquest subtítol pot induir a error als lectors i provocar una alarma que no existia. Cal demanar una mica més de cura.  Potser haguera estat millor: "La infecció que pot provocar càncer de coll uterí ja afecta el 30% de les joves de 19 anys".