dijous, 10 de maig del 2012

El dret a no pagar


La Generalitat debat si admetre les denúncies presentades per les concessionàries d’autopista per l’impagament del peatge d’uns milers d’usuaris. Ja fa anys que l’Administració va instaurar l’embargament del compte corrent per a fer efectiu el pagament de les multes. O sigui que si es decideix tirar endavant els expedients és segur que a tots ens tocarà esquitxar.
Jo em pregunto si una part d’aquesta multa anirà destinada a la concessionària de torn en concepte de pagament de la factura. Si és així, crec que es tractaria d’una transgressió flagrant del dret a no pagar: al cap i a la fi, l’impagament de l’autopista no deixa de ser un afer privat entre client i proveïdor. Tots tenim el dret a no pagar davant d’una factura que considerem injusta pel seu preu o perquè el bé o servei facturat no ha respost al què desitjàvem. En qualsevol cas, hauria de ser un jutge qui decidís què és just. Es veu que les concessionàries tenen el cobrament assegurat, o si més no saben que el càstig exagerat de la sanció farà desistir els “morosos”. Glòria al poder públic protector, una vegada més.
Com sol passar, la baula final de la cadena és qui queda indefensa, qui acaba pagant, passant primer per una coronació ignominiosa amb les banyes de l’enredat.