diumenge, 14 de gener del 2018

Titulars que enganyen

Al diari ARA d’ahir, 13 de gener de 2018, a la pàgina 6 he llegit el titular d’un article de Laia Forès que diu així [sic]: “JxCat vol investir Puigdemont malgrat que els lletrats s’hi oposin”. He d’entendre que és possible que la frase no sigui de l’autora de l’article, perquè llegint-lo un es dona compte de que les lletres grosses no es corresponen amb les petites. De tota manera, encara que sigui feina de “tituladors” empescar-se expressions que facin l’article atractiu, a vegades la creativitat explosiva és contraproduent i els autors haurien de donar-hi el seu vist-i-plau revisant-los amb atenció.
Els lletrats del Parlament són un òrgan consultiu de la mesa del parlament, a qui es pot adreçar per demanar l’opinió sobre qüestions que afectin la interpretació de la governabilitat de la Cambra. És a dir, que els lletrats poden oferir la seva interpretació del reglament del Parlament. Perquè com tothom ja sap a bastament, les lleis són interpretables. Una consulta no és res més que la sol·licitud de la opinió a un tercer. El que el consultor faci cas del consultat ja són figues d’un altre paner, i digueu-m’ho a mi que m’he passat 20 anys emetent opinions com a consultat.
Per tant, els lletrats del parlament no poden oposar-se a que s’investeixi Puigdemont. Col·loquialment: poden dir el que vulguin que la mesa farà el que li doni la gana. I tampoc haurien d’actuar d’ofici, com sembla que ja van fer: ha de ser un grup polític que presenti una sol·licitud que ha de ser autoritzada per la mesa.

Corol·lari: titular “JxCat vol investir Puigdemont malgrat que els lletrats s’hi oposin” és com a mínim inexacte i fins i tot fals, o, pitjor encara, manipulador perquè vol fer creure que investint Puigdemont el Parlament cometrà una il·legalitat. Certament trist aquest camí de la mentida malèvola.