dilluns, 19 de setembre del 2016

Presumpte innocent

Quan un polític és pillat per la justícia, ni que sigui in fraganti, en un cas de corrupció, el primer que fa és reclamar la presumpció d’innocència i considera injust que se’l sotmeti al judici dels mitjans i, sobretot, del populatxo. Aquest darrer li dol especialment perquè, considera que la gent no tenim prou enteniment per comprendre el seu delicte i que no estem capacitats per jutjar la seva actuació. És el cas de na Rita Barberà, qui aquests dies ha aconseguit finalment, i després de grans esforços, el procel·lós i dubtós títol d’investigada. Li ha faltat temps per presumir d’innocent i veus, com de de la sra. de Cospedal, els ha faltat temps per recolzar-la.
Hi ha dos estadis de presumpció d’innocència, al meu entendre. L’un és el que mana la justícia, pel principi de que “ningú és culpable fins que es demostra”. En això els jutges han de ser estrictes i escrupolosos i dictar sentència quan disposen de totes les dades i escoltat totes les parts. Tot i així, hi ha personatges de la judicatura que amb gestos o mitges paraules ja s’han passat per l’engonal aquest principi i condemnen sense massa miraments. Per exemple: els agradi o no, tots sabem que es declararà culpable Urdargarin i innocent la infanta. No cal ser gaire espavilat.
L’altre estadi és la presumpció d’innocència que pot atorgar, o no, la ciutadania. I en aquest cas no és cap dret que els investigats puguin reclamar. Aquí, si hom vol ser presumpte innocent s’ho ha d’haver guanyat abans amb la seva actitud i les seves obres. Així, una pallassa que s’empatufa pel carrer i fa gestos obscens des del balcó d’una institució pública, no pot pretendre obtenir aquesta gràcia del populatxo. Un personatge que es fot del mort i del qui el vetlla afirmant que una bossa que costa 10.000 € és “un regalo de lo más habitual” no és que no sigui presumpte innocent, sinó que és percebuda com segura culpable.
I ja pot anar cridant ous a vendre, que la condemna ja corre. Excepte a España, esclar, on qui no roba, enreda, estafa o defrauda és vist com un pobre babau.