dijous, 29 d’agost del 2013

Reflexió gratuïta per a les patums del PSC

Aquests darrers dies d’agost, normalment tediosos i ensopits, han estat anormalment distrets: el teatre del PSC, que no para, ens ha ofert declaracions, piulades i articles més que distrets. No deixa de ser trist que una organització com aquesta no tingui arguments de a sortir de la gravíssima situació en què es troba. És per això que els voldria donar, de manera altruista, algunes reflexions. Més que afegir-les, explicitar-les: el poder baixllobretenc i la pèrdua ideològica.
Entenc com a pèrdua ideològica el fet que els dirigents del PSC han oblidat l'origen proletari del partit, la seva base obrera i la influència social sobre la classe mitja. Així, la classe treballadora, tota, també els “obrers de coll dur”, han perdut en pocs mesos drets que havien costat sang i dècades d'aconseguir. Aquesta gran massa ha cedit la major part dels avantatges socials sense que l'esquerra s'hagi immutat, i ha contemplat amb cara de circumstàncies com el PP es carregava qualsevol llei que protegís les relacions laborals. Amb uns sindicats còmplices, víctimes del clientelisme i les subvencions de l’estat, que tampoc han bellugat un múscul en defensa dels treballadors. On ha d’acudir ara tota aquesta gent? Ha estat un cras error que hauran de pagar durant molts anys. Una gran pena i una pèrdua incommensurable.
D'altra banda, el PSC segueix encaterinat en dividir Catalunya en dues parts: el Baix Llobregat i la resta. Pensa que a l'àrea metropolitana encara existeix l'ànima de la “Feria”, quan en realitat ja fa anys que els martínez pensen en la independència com qualsevol menestral de l'eixample. El poder baixllobretenc també és el responsable de l’acostament suïcida al PSO español que ha impossibilitat una defensa lleial de Catalunya a Madrid. Lluny de perdre influència, a través de la tronada idea del federalisme ibèric, els baixllobretencs dominen l’aparell del partit i el duen inexorablement a una catarsi delirant i letal. Es resisteix així a integrar al seu sí els nous corrents, que arrosseguen amb una empenta formidable qualsevol talòs que hi oposi resistència.
Fa anys, vaig sentir un vell militant que em deia que primer era el socialisme i després el país. Doncs bé, ara paguen les conseqüències de posar la ideologia per davant de tot. En aquest sentit, és curiós constatar com d’una banda s’ha renunciat als plantejaments comunistes, origen del socialisme i de la mateixa socialdemocràcia, encara es conservin aquests principis. Com dei, i repeteixo, una pena.