dijous, 8 de novembre del 2018

La penosa mala educació de la senyora jutgessa

Ángela María Murillo Bordallo en una fotografia 
apareguda a El Diario Montañés.

A ran de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) es va poder veure ahir per TV3 una escena del judici que, contra Arnaldo Otegi, va perpetrar la justícia espanyola. En ella es pot veure, i sentir, la presidenta del tribunal Ángela María Murillo Bordallo preguntar a Otegi, de males maneres, si condemnava la violència d’ETA. Ell no va voler respondre i la senyora jutgessa, amb evident menyspreu i sarcasme, contesta amb un “ya lo sabia”. Després, soto voce, comenta la jugada amb el seu company amb una tirallonga indecent d’insults i frases despectives acompanyades d’un llenguatge corporal penós.
És intolerable que una persona a qui se li suposa una formació i una personalitat que haurien de ser exemplars, es comporti de la manera que ho va fer la senyora Murillo. Malgrat que l’acusat sigui reu de condemna es mereix respecte, tot el respecte, i més quan de la decisió d’una senyora en depenen els seus propers 6 anys. La manca total d’educació i de capteniment, que se suposen a una persona de la seva posició i responsabilitat, s’haurien de castigar severament. Però la jutgessa és intocable, té total autoritat i absoluta impunitat a la seva sala i al seu judici. Però és així perquè els òrgans de govern dels jutges estan podrits fins el moll de l’os. Quan un ciutadà comet un error pot demanar perdó, però si ha perjudicat a tercers se’l pot dur a judici: no n’hi ha prou amb un “lo siento mucho, no volverá a pasar”. El jutge Lesmes ha usat aquesta fórmula davant l’escàndol de la marxa enrere en la sentència de les hipoteques i es queda tan panxo, i això no hauria de ser així. No dimitirà, ningú el renyarà davant d’una flagrant i evident baixada de calçotets amb la corresponent recollida del sabó.
Els jutges no poden ser ni immunes ni impunes quan cometen errors que perjudiquen greument la vida dels ciutadans. Els seus òrgans de govern han de tenir l’autoritat insubornable per a expulsar de les seves estructures personatges com la senyora Murillo, que ni tan sols són capaces de ser ben educades i que provoquen indefensió jurídica i descrèdit.