divendres, 11 de juliol del 2014

111.000

Llegeixo una entrevista a l’ARA , de l’Àlex Gutiérrez a Enric Canals, avui productor i documentalista que havia estat director de TV3 (1984-1989). Actualment, Canals està preparant un documental sobre el consell de Guerra a Manuel Vázquez Montalbán amb motiu de les vagues mineres d’Astúries el 1962. Molts estudiants van ser detinguts a Barcelona aleshores, entre ells Andreu Mas-Colell i Jaume Sobrequés i molts d’altres. Dedicat a la recuperació de la memòria històrica recent, ha investigat a fons la dictadura i em descobreix que a Catalunya es van instruir 111.000 causes militars entre 1939 i 1975: 8 cada dia en 36 anys. Quina feinada! No parla d’altres causes civils que, de ben segur, tenien el mateix caràcter “polirepressor”, com ell ho defineix. M’he quedat sorprès. Diu Canals: “A la Transició es va decidir que no es faria net. L’oposició no tenia prou força per imposar-se. Ni es va revisar el passat ni es van exigir responsabilitats. Però, al cap d’uns anys, la gent vol saber. Perquè vol perdonar, però per fer-ho primer vol saber. I van passar tantes coses...”.
Franco, en la decrepitud i misèria del seu final de vida, assetjat per la incontinència i medicat a nivells estratosfèrics, encara signava sentències de mort. A quaranta anys de la seva mort la Castella eterna encara es nega a passar revista, que no a jutjar, a uns fets que avergonyirien el mínim demòcrata. Però enllà del Sènia, encara viuen a la Mesta. Aquesta organització creada al s. XII fou primer un “concejo” de pastors a qui el rei va concedir importants privilegis: exempció del servei militar, de testificar davant dels jutges i, sobretot, uns drets de pas que encaro són vigents. Corrompuda pels nobles al llarg dels anys, va esdevenir una confederació de grans ramaders que cobraven als pobres pastors els drets de pas. Doncs bé, aquesta Castella eterna encara vol cobrar drets a tothom a preus elevadíssims, com ara la dignitat i els drets dels ciutadans. Per això els hereus dels vençuts no els poden perdonar encara, com diu Canals, perquè abans cal saber.

Si mireu qualsevol imatge del dictador vestit de militar, veureu que duu la divisa de capità general a l’uniforme amb quatre estrelles, les mateixes que el Borbó encara llueix avui. Això és tot el què s’ha evolucionat a Castella, des de Franco fins el seu successor. 111.000 causes a can Felip.