dilluns, 22 de març del 2010

La culpa és del poble

A ran d'un article de l'Antoni Puigverd en aquest diari polítics i tertulians s'han apuntat a la idea de la responsabilitat individual quan hi ha grans catàstrofes. És cert que cadascú ha de netejar el seu tros de vorera i que ens cal comprensió i solidaritat, que hem de fer esforços per entendre que l'Estat no ens ho solucionarà sempre tot.
Ara bé, si s'agafa el diari qualsevol dia i llegeix les cartes dels lectors, es podrà comprovar la quantitat de gent que no ha cobrat encara les ajudes a la dependència, que encara no té les claus d'un pis de protecció que li han assignat, que li han posat una multa injusta i està totalment indefens, que li reclamen una ajuda que no havia de rebre i que a més el multen per un error que no ha comès. Estem controlats per radars omnipresents, per cotxes-espia, per mossos i guàrdies municipals que, amb un extrem de cel, no tremolen a l'hora de multar-nos. Una hisenda i una seguretat social que, si retardes un dia el pagament de la quota, et claven un recàrrec que et deixa estès. En resum, l'Administració és extremament inflexible a l'hora d'aplicar les lleis que l'afavoreixen, però extremament indolent a l'hora de complir els seus deures. Una Administració que masega inexorablement el contribuent, però que s'esfuma davant les seves pròpies injustícies. Ningú pot dur un polític als tribunals per no complir les seves promeses, però que és capaç d'actuar amb tota la força de la llei contra un pobre autònom que no aconsegueix de pagar els seus impostos.
Com voleu que actuï l'Administrat quan nota que tota l'exigència és per a ell, i que quan hi ha un problema, greu, encara li exigeixin paciència i resignació sense esperar res a canvi? Doncs exigint! Ah! I encara tenen la barra de renyar-te!

Publicat a la Vanguardia el 21/03/10: http://www.lavanguardia.es/lv24h/20100321/53897858541.html

jaume molsosa