dimecres, 30 d’abril del 2014

Ecologistes, naturalistes?

Fa uns dies, per la TV3, vaig veure un reportatge on s’explicava que al Delta de l’Ebre es fa un anellament de polls de flamenc cada any. Per això, uns 200 voluntaris, encerclen, tanquen i manipulen unes 400 aus per deixar-les anar després de satisfer les ànsies de saber dels naturalistes. Avui he rebut una petició per recolzar la prohibició de no sé quin medicament que mata els voltors que s’alimenten amb restes d’animals tractats amb el compost. Aquestes dues intervencions humanes i les seves conseqüències em fan pensar en quines són les motivacions que mouen aquestes persones quan realitzen accions com aquestes.
Els voltors. Fa només unes dècades, aquests majestuosos animals estaven en perill d’extinció a la península ibèrica. Per això se’n va prohibir la caça i es van protegir. Mentrestant, espantats per l’afer de les vaques boges, les autoritats, fortament pressionades, van tancar els canyets de tot el país, alimentant el negoci fortament lucratiu i pervers de la recollida de cadàvers (això mereix tota una tesi). Els canyets, eren la font principal d’aliment dels voltors i aquestes bèsties, empeses per la fam, van començar a matar animals vius. La reacció ecologista: alimentar artificialment els voltors amb canyets controlats i subministrats per cadàvers d’animals de granja. Resultat, el voltor depèn de l’home. Gloriosa intervenció dels amants de la naturalesa, que converteix un animal poderós i lliure en un mer esclau de la voluntat humana, que a partir d’ara en regularà el futur a pler. És aquest el pensament ecologista? Quan als pobres polls de flamenc, una altra facècia que va pel mateix camí. Perquè putejar –sí, sí, putejar– els polls? Doncs per permetre els senyors ecologistes conèixer millor aquests animalons, saber-ne els moviments i costum, i poder exercir un major control sobre l’espècie.
Perquè les intervencions dels ecologistes sobre la naturalesa és necessàriament bones? Ells mateixos critiquen durament l’ús que la societat industrial ha fet del control de la naturalesa i de la destrossa irrecuperable (?) que ha provocat la intervenció humana sobre el planeta. Però ells fan exactament el mateix, només que proveïts d’una aura de bonisme que els justifica i els permet autoerigirse en salvadors del món. Ho sento, però amb mi que no hi comptin.