dimecres, 20 de gener del 2016

Indiferència evident

Ahir, al final del telenotícies d'ahir a la nit de TV3, Francesc Mauri, meteoròleg, ens va voler il·lustrar del temps extrem que fa a Ucraïna. Sense cap advertiment sobre la seva duresa, ens va ventar unes imatges on es podia veure el cadàver d’una persona presumiblement morta de fred. Si bé mostrar-ho sense prevenir els espectadors ja és una falta de respecte, la frase que va deixar anar Francesc Mauri em va irritar profundament: “...sota la indiferència evident de les persones que hi transiten”. Una frase que trobo absolutament gratuïta i insultant per la gent que en aquell moment passava pel lloc. És un judici sense cap mena de fonament que deixa en evidència la falta de rigor que els homes del temps de TV3 exhibeixen amb massa freqüència, un comentari que expressa una superioritat moral insòlita. Si el Francesc Mauri sap alguna cosa més sobre el context de la fotografia, o sobre el tarannà de les persones que hi apareixen, o de les circumstàncies del fet, que ho expliqui i potser es farà mereixedor de confiança.
Falta de rigor, sí. Ucraïna té una superfície de 603,700 km2 –20 vegades Catalunya–  i Francesc Mauri ni tan sols ens situa el fet en una de les seves regions, ciutats o pobles. Pressuposa que ningú ha comunicat a les autoritats el fet de la mort d’aquesta persona, que pot ser estiguin en camí els serveis pertinents. Que potser la persona no ha mort de fred, sinó assassinat, o d’un accident, o de mort natural. Per últim, suposar, d’altra banda, que cap d’aquestes persones no té cap sentiment pel difunt, és penós i demostra una manca de sensibilitat i d’empatia sorprenents. Què faria el Francesc Mauri: endur-se el cadàver a casa?
El senyor Mauri ens alliçona, avui sí demà també, sobre els beneficis del cotxe elèctric, sense esmentar que si tots els vehicles es reconvertissin no hi hauria prou energia al món ni que poséssim un aerogenrador cada dos metres. I suposant que això fos possible, la contaminació acústica que aquestes baluernes produeixen no ens deixarien aclucar un ull. Va fent propaganda de que els leds ni es fonen ni s’escalfen, sense saber que una farola amb aquesta tecnologia requereix d’un sistema de difusió de l’escalfor car i sofisticat i que es fonen igual que una bombeta vulgar. També barrejar constantment el fenomen natural de “el Niño” amb el canvi climàtic és poc científic, barroer i desinformatiu.
Em sap greu dir-ho, però de fa temps observo aquesta supèrbia en els homes del temps de TV3, aquesta suficiència que sembla que els dóna butlla per dir allò que els passa per cervell sense encomanar-se al rigor. Els convido ferventment a reflexionar-hi.