dimecres, 11 de març del 2020

La histèria d’Antoni Puigverd

Resultat d'imatges per a "histèria"Al diari La Vanguardia d’avui, 11 de març de 2020, el periodista Antoni Puigverd signa un article que titula Histeria y tirania, on escriu el següent [sic]: “Quince días atrás, evoqué El quadern gris de Josep Pla, que no habría sido escrito sin la tremenda gripe de los años 1918-20. Cerraron la universidad, y el estudiante Pla dispuso de un tiempo muerto para pasear, leer y conversar en el Empordà natal”. Puigverd parla de l’anomenada Grip Espanyola, que va matar més de 25 milions de persones en 5 anys a tot lo món. Sense embuts li dic a Puigverd que m’estimo més prescindir del Quadern gris i fins del mateix Pla que de tanta i tanta pobra gent. M’és difícil d’admetre aquesta mena d’al·lusions.
Tampoc trobo moralment admissible que digui que “A la luz de las bárbaras cifras de ayer, el pánico de hoy, a fuer de risible, es estúpido”. Fa unes setmanes, pels mitjans se’ns demanava d’anar al metge si teníem símptomes associables a la malaltia. Fa uns dies, ens recomanaven de trucar el 061 per no col·lapsar els serveis mèdics. I avui, finalment, na Mònica Terribas ens feia directament “culpables” d’abusar d’aquest servei, tot recomanant-nos de consultar a internet fins que col·lapsem els servidors. Finalment, ens demanaran de quedar-nos a casa i, si convé, morir allà amb dignitat i sense emprenyar. És a dir: l’Administració ens allunya de mica en mica de la condició de malalts i ens acosta a la d’empestats; de mica en mica gurus del periodisme ens allunyen més i més del contacte personal, que és allò que ens dona qualitat com a societat. I entre el senyor Puigverd que declara la nostra por de “ridícula i estúpida” i la senyora Terribas que ens fa “culpables” de saturar serveis, ens fan responsables d’una histèria que, per cert, jo no he vist enlloc.
I ja per rematar-nos a tots l’Antoni Puigverd cita un tal Bret Easton Ellis per dir que “que estamos bajo el dominio de la generación gallina”. Aquest noi va ser un provocador professional, que va tenir el seu minut de glòria, fins que “va ser relegat a un segon pla per la seva fredor i l'escabrositat de la seva prosa”. Generació gallina? Del text de Puigverd es desprèn el temor i el patiment personal de l’autor, que per exorcitzar-se ell mateix, vessa les seves pors en tots nosaltres.

Amic Puigverd: si està acollonit, vagi al psiquiatre, cremi encens o balli la dansa de la pluja; llegeixi Pla, no surti de casa i abrigui’s bé. I a la resta de la humanitat, deixi’ns tranquils amb la nostra histèria. En qualsevol cas, esperarem que hi hagi més de 25 milions de morts perquè vostè pugui confirmar la seva tesi. O no.