dimecres, 7 de juny del 2017

Carles Francino i TV3

Llegeixo un article a “El Periódico” (01/VI/2017) de Carles Francino on critica l’anunci del partit del Madrid contra la Juve. Si em permet el Sr. Francino, que sempre m’ha semblat un periodista honest, li diré que el seu escrit és un bunyol mal fet, boterut i ple d’inconsistències. I dic a més que està escrit des del cop de geni, des de la reacció atropellada i, diria, irreflexiva. Parla el periodista de respecte i d’enemics, i certament, en un context com és l’esport, els dos mots s’entenen de maneres ben concretes. Per cert, la paraula “enemic” no l’he sentida a l’anunci; si se m’ha passat, aviseu-me.
Cito (sic): “TV-3 és un mitjà públic, sufragat amb els impostos dels aficionats del Barça, del Madrid, de l'Espanyol que són, per aquest ordre, els tres equips amb més seguidors a Catalunya–. Una televisió sufragada amb els impostos dels que voten independència o no independència”. Només vull recordar que els catalans –del Barça, del Madrid, de l'Espanyol– també paguem els impostos de TVE i no hi rebem, manta vegades més, el tracte que ens mereixem. Ben el contrari, se’ns ha tractat de tot. M’agradaria, Carles, que ens defensessis amb la mateixa vehemència d’un menyspreu que es perpetra dia sí dia també. I no es tracta d’un partit de futbol, sinó de nosaltres, persones a qui s’insulta sense miraments. I no prou content amb aquest bot, s’afegeix la perla al bunyol quan afirma que això (sic): “respon a una cosa més profunda, molt més preocupant, estructural; la punyetera mania de l’’ells i nosaltres’, d’’amics i enemics’ que ho impregna tot”. Si vols ser emmascarat que sigui per una paella. Una vegada i una altra se’ns titlla als catalans d’insolidaris, de colpistes, d’enemics d’España, des d’una intolerància que fa 300 anys que és estructural i que ens impregna com si fos bilis metzinosa. I tot amb mitjans públics pagats per tots els catalans. Aquí sí que et sents representat, benvolgut Carles? Si t’hagués llegit defensant-nos-en amb la mateixa empenta, ara potser et llegiria d’una altra manera.
No, Carles Francino, no ets prou just ni equànime en jutjar TV3, i el país, amb aquesta contundència i, menys encara, quan barreges la merda amb el bescuit i hi entafores com un tascó maldestre la independència. Que no t’ha agradat l’anunci, doncs a criticar-lo. Però fer-ne “una cosa estructural” em sembla fora de to. Que t’has emprenyat? Doncs ja saps què toca: a desemprenyar-se, que els catalans ho fem cada dia, un rere l’altre.