divendres, 20 de gener del 2012

Economia domèstica

Ja fa una colla d’anys vaig assistir a ESADE a la conferència que un pelut economista noruec va impartir per un grup de joves llicenciats. No en recordo el nom, i encara que m’he submergit en documents i he fet alguna trucada no hi ha hagut manera de recuperar la meva, de sempre, curta memòria i citar-lo. Em ve al cap però aquests dies una de les sessions que va impartir aquell víking pel-roig amb una pinta que avui titllaríem de progre-kumbaià.
Aquell home va demanar a un dels assistents si volia col·laborar en un experiment sobre el tema que discutíem: com definir la despesa necessària. L’elegit, un jove ben vestit, no ho va pas ser a l’atzar, em sembla ara a mi. Tots dos, professor i alumne, van mantenir un diàleg semblant al següent:

–   A Vostè li agrada la música?
–   I tant! Molt. Sobretot la música clàssica.
–   Bé. Així, deu anar a concerts.
–   Oh, no. La veritat és que no... no tinc temps. Però això sí, m’assec a la meva butaca, poso un disc i m’assec a gaudir-ne.
–   Caram! Així Vostè té un equip de música...
–   Un equip magnífic. Em vaig fer acompanyar per un amic meu, un especialista en so, i vaig adquirir un reproductor excepcional.
–   Seria complicat demanar-li quant li va costar?
–   Home, seria complicat, sí, bé... em sembla que..., més o menys, amb la instal·lació i tal... uns 50.000 € (preu actual).
–   Això deu proporcionar una gran qualitat de so...
–   És com si estiguessis a la sala de concerts. Puc sentir l’alè dels músics.
–   Així pot seguir la partitura amb fidelitat?
–   Bé, jo no en sé de música. De fet no la sé llegir una partitura. Però sí, sento vibrar cada nota, cada acord...
–   I Vostè deu escoltar música sovint, doncs. Amb un equip així i la seva afecció...
–   Home, els dies de feina no puc. Em poso a treballar d’hora, torno tard i no tinc gaire humor aleshores. Ara, els caps de setmana, per les vacances, llavors sí que m’hi dedico.
–   És clar. Està relaxat, pot seure amb tranquil·litat...  Bé, bé. I quantes hores hi dedica? Més o menys, no ve d’aquí, no cal ajustar al minut...
–   Home... doncs ben bé mitja hora ben bona. Però, això sí, de fons la hi tinc tot el dia!
–   Bé, si em permet, i partint de les seves respostes, puc deduir que... a vostè la música no li agrada massa, no hi entén gairebé gens, no va mai a concerts, no en sap apreciar massa la qualitat... i, de fet, hi dedica mitja hora a la setmana. Vostè creu que la seva compra obeeix al concepte de despesa necessària? Creu que per a satisfer la seva necessitat musical havia de dedicar-hi 50.000 € dels seus recursos, guanyats amb esforç?
–   ...
–   Si em permet: Vostè hauria passat amb un radio-cassette de poc més de 30 €.

No puc reproduir amb precisió les paraules, però poc més o menys, el fons del diàleg va ser aquest. El jove llicenciat va quedar una mica marejat, però va entendre prou bé el què el noruec li volia dir.
Quanta gent no compra per damunt de les seves necessitats? Si no compréssim més del què necessitem mai gastaríem més del què podem. O així m’ho sembla.