dimecres, 18 de maig del 2011

La palla

Palla seca o palla humida

Ahir, al programa "Espai terra", l'amic Tomàs Molina ens va fer una demostració de documentació i coneixement del món agrícola.
En una fotografia enviada per un seguidor del programa es mostraven bales ensitjades. L'amic Molina va comentar que el plàstic serveix per a preservar la palla de la pluja; cras error! A la part dreta de la fotografia, podeu veure una bala de palla ensitjada. El procés consisteix en segar el farratge verd, quan encara conserva tota l'aigua, i embolicar-lo amb un plàstic especial per tal de què fermenti durant uns tres mesos. Aleshores s'utilitza com a aliment pels animals. Per tant, el plàstic no serveix per protegir el farratge, sinó per provocar-ne la fermentació.
A l'esquerra podem veure una fotografia de l'any 1952, feta a Taradell. En ella s'hi veu un paller, la forma d'emmagatzemar la palla usada des de temps immemorial. Era tot un art, fer pallers, i una feina dura i bruta: la pols que es generava a l'era es ficava fins el darrer racó del cos. La palla quedava a la intempèrie i es conservava en perfectes condicions d'un any a l'altre. Sense plàstic.
Amic Molina, val la pena documentar-se, doncs així s'evita fer el paperina. No és la primera vegada que això succeeix: flors o plantes, animals i llocs que perden el seu nom a causa de la ignorància olímpica dels presentadors. Un programa que es diu "Espai terra" es mereix una mica més de cura en aquests aspectes.
Ah! I menys helicòpter, que contamina!