dilluns, 27 de febrer del 2017

La salut dels nostres rius, segons Mauri

El passat dijous, dia 23 de febrer (mira tu), al telenotícies de la nit, a l’espai del temps, el Francesc Mauri ens anunciava que, en ple centre de Girona s’havia vist i filmat una llúdria nedant per l’Onyar. La notícia venia després de l’anunci del patrocinador, que no és altre que Audi que publicita un monstruós 4x4, un tipus de cotxe dels més contaminants que existeixen.
El Sr. Mauri ens va vendre que aquest animal és un signe de la bona qualitat de l’aigua, i que gràcies als “grans esforços” fets els darrers anys, els nostres rius gaudien d’un estat excel·lent. Mentre deia això, passava un enregistrament on es veia la llúdria evolucionant pel riu i es podia comprovar el color més aviat ronyós de l’aigua. No solament l’aigua oferia un estat sospitós, sinó que les vores del riu semblaven un fangar amb un munt d’herba mig morta o podrida, directament.
No discutiré si aquest color i aquestes vores són impol·lutes o no: el Sr. Mauri és tot un expert en temes mediambientals i ell en sabrà més, però el cert és que aquell to més aviat merdós de tot plegat no acompanyaven les seves paraules.
Tot plegat forma part del poc rigor que al meu parer pateixen els homes del temps que cada dies ens visiten per terra, mar i aire. Cal triar les paraules perquè s’adeqüin a les imatges, i en aquest cas no era pertinent parlar de la qualitat de l’aigua, perquè la filmació ho desmentia. Potser n’hi havia prou amb dir que les llúdries havien visitat Girona i matar-ho aquí. Esperem molt més de persones que, dia sí dia també, ens deixen anar notícies apocalíptiques sobre el futur del planeta. Rigor, Sr. Mauri, rigor.