dimecres, 1 d’octubre del 2014

Sobre la dignitat del periodisme

Algú ha visitat els darrers mesos els espais de comentaris dels diaris digitals? Són la comuna de la premsa, on tota la zoologia anònima del país hi aboca insults a manta sense haver de donar explicacions a ningú. La provocació i la bel·ligerància que es destil·len en frases curtes plenes de tòpics i paraules gruixudes, d’informacions a mitges i poc contrastades, són proverbials.
Tinc la sensació de què, malgrat que els mitjans diuen que filtren el què els arriba, el control és tan displicent que solament eviten publicar allò que seria delicte flagrant. Tot això pensava ahir quan, per masoquisme pur, vaig fer un cop d’ull als “comentarios” de La Vanguardia. Són un putiferi de bestieses, un niu d’odi i de ressentiment. Aquest diari especialment, i d’altres, hauria de ser més exigent i no permetre que tanta, tanta porqueria se’ls coli fins les entranyes. Potser els caldria afegir o modificar alguna cosa al tan mastofejat llibre d’estil.

Ja sé que és demanar molt, que qui paga mana, però la bona gent que encara hi escriu els seus articles d’opinió i els periodistes que hi elaboren les notícies haurien de fer alguna cosa: una mica de dignitat.