dijous, 24 de desembre del 2020

Can Dolfo

El meu germà Ramon i jo vam passar molts estius a Taradell, a casa de l’avi Jaume i l’àvia Marieta. Eren uns estius llargs que se’ns feien curts, perquè les estades a cals avis eren una petita meravella dins d’un moment d’escassedat moral i material. Les llargues excursions amb l’avi pels boscos i turons del poble ens semblaven una aventura, amanida amb els contes i històries que l’avi ens explicava.

Un dels plaers que ens permetíem era anar a buscar el pa. Curiosament, els vells mai ni deien “aneu a comprar el pa”, sinó “aneu a buscar el pa”, com si fos de gratis, com si el pa no s’hagués de pagar. Però sí, ens donaven diners i sortíem de casa, del carrer de Vic. En sortir del portal ens topàvem amb el Ferrer, en Pei, que ja repicava l’enclusa o ferrava algun cavall, amb aquella pudor d’ungla cremada que quedava en aplicar la ferradora calenta al peu de l’animal. Travessàvem la Plaça de santa Llúcia, on en Cinto de can Prunes feinejava a l’entrada i seguíem cap a la Plaça del Gili on grinyolava la serra d’en Reig. Al capdavall, ens esperava l’estanc, on sempre hi havia moviment, i trencàvem a l’esquerra, cap al Carrer de Baix (aleshores Calvo Sotelo i ara Carrer de la Vila). I, just aquí hi havia la porta estreta de la petita botiga de can Dolfo.

Darrera el taulell, com una figura permanent, una dona magra, amb monyo i davantal: la Pepeta de can Dolfo (crec recordar). L’olor de pa cuit i de farina hi envaïa tot i tots els sentits del plaers s’alertaven només obrir la porta i es quedaven alerta. I demanàvem un pa de quilo, que la Pepeta agafava del prestatge i col·locava al plat de la balança. Sempre es pesava, el pa, perquè encara que el forner mirava de que el pes fos exacte sempre es produïa alguna petita diferència. Si la peça no feia el quilo, la Pepeta agafava una barra i en tallava un crostó, l’afegia al plat perquè tot plegat arribés al quilo demanat: aquest tros afegit era la torna. A voltes, si no hi havia més pa a l’estanteria, la fornera tallava un tros de coca.

I tornàvem al carrer amb el pa i... la torna. Aquell tros de pa afegit, sempre amb generositat, no solia arribar mai a casa, perquè en Ramon i jo li passàvem els taps només sortir de la botiga. El gust potent del pa cuit a l’escalfor del forn, sense cap mena d’acompanyament, m’ha vingut sempre la memòria, i menjar-nos-el –una petita transgressió– era un plaer com pocs. Un petit plaer, com els de l’avi, que ens omplia un matí d’estiu qualsevol i ens feia candidats a la felicitat.

··············

M’agradaria que aquesta història personal fos una petita aportació per aquest Nadal que celebrarem de manera diferent, però que ens hauria de fer igual de feliços. Perquè si deixem de lamentar-nos trobarem aquells esquitxos de llum que ens permetran d’albirar un proper Nadal com cal. I oblideu-vos de celebrar-ho pel juliol, que ja arribarà el nou pel desembre. Que el Nadal és com els tomàquets que són bons a l’estiu, però que no valen res pel gener. Perquè així com un tomàquet té mil gustos quan és el temps, el Nadal té tot el sentiment quan s’acompleix el dia.
Bon Nadal a tots!